Χ.Α.: ΈΝΑ ΚΟΜΜΑ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ

avgi1Πρόσφατα δύο καταξιωμένες λέκτορες στον ακαδημαϊκό χώρο των πολιτικών επιστημών, οι Σοφία Βασιλοπούλου και η Δάφνη Χαλικιοπούλου από τα Πανεπιστήμια του Γιορκ και του Ρέντινγκ αντίστοιχα, δημοσίευσαν ένα από κοινού άρθρο με θέμα την ανησυχητική άνοδο δημοτικότητας του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή». Συγκεκριμένα τονίζουν την αντιφατική νοοτροπία των Ελλήνων ψηφοφόρων και βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» καθώς από τη μία μάχονται κατά της πλουτοκρατίας και του Μνημονίου στρεφόμενοι ενάντια κυρίως της Γερμανικής κυβέρνησης δίνοντας της τον χαρακτηρισμό: «Το τέταρτο Ράιχ». Από την άλλη όμως υποστηρίζουν μια απόλυτα ρατσιστική και βίαιη συμπεριφορά με έντονο τον εθνικιστικό φανατισμό που θυμίζει περισσότερο την ιδεολογία και δράση των Ναζί.

Συγκεκριμένα θα αναφέρω χαρακτηριστικά που δείχνουν την αντιφατική αλλά και πολλές φορές παράλογη συμπεριφορά των Χρυσαυγητών. Πρώτα από όλα εκφράζουν μεγαλοφώνως και εμπράκτως το μίσος τους για τον άνθρωπο καθώς διανέμουν φαγητό σε «Έλληνες μόνο» με τον όρο οι προσερχόμενοι να δείχνουν την Ελληνική ταυτότητα. Καμία βοήθεια για τον μετανάστη ή τον πρόσφυγα ξένο. Κάποια απ΄τα συνθήματά τους; “Έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα” και “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Όμως ξεχνάνε πόσοι μετανάστες βρίσκονται εκτός Ελλάδας όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά όπου αν εφάρμοζαν αυτά που εφαρμόζουν στους μετανάστες στην Ελλάδα δεν νομίζω να τους ήταν ευχάριστο. Αμέσως απαντούν πως οι Έλληνες του εξωτερικού είναι νόμιμοι μετανάστες όμως ξεχνάνε πως κάποτε πλήθη άπορων Ελλήνων πέρασαν δύσκολα χρόνια κάτω από το ρατσισμό των ντόπιων μέχρι να κερδίσουν τον σεβασμό που τους δείχνουν σήμερα. Όταν λοιπόν, ένα κόμμα μισεί τον συνάνθρωπό του είναι σαν να μισεί τον ίδιο του τον εαυτό. Εν κατακλείδι, τον χαρακτηρισμό “Μόνο για Έλληνες” κάτω από την διαφήμιση της σελίδας του κόμματος για δωρίσεις αίματος μόνο διαστροφικά μυαλά θα μπορούσαν να σκεφτούν.

Επίσης, αν πάρουμε τα λεγόμενά τους συχνά παρατηρούμε αντιφάσεις όπως όταν υποστηρίζουν το γεγονός ότι εσκεμμένα οι ξένες δυνάμεις και Έλληνες “όχι 100%” χρέωσαν την Ελλάδα για να την υποβαθμίσουν και να έχουν το πάνω χέρι στα διακανονιστικά του κράτους.  Πώς είναι δυνατόν να ήθελαν κάτι τέτοιο όταν εξαιτίας του φαινομένου της κρίσης στην Ελλάδα βρίσκονται και αυτοί σε δύσκολη θέση και αναγκάζονται να πληρώνουν ειδικό φόρο για να ξεπεράσει η Ελλάδα πιο γρήγορα το πρόβλημα; Επίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για φυλετική και βιολογική συγγένεια με τους Έλληνες της Κλασσικής περιόδου όταν έχουν περάσει εν τω μεταξύ πόλεμοι και μεταναστεύσεις ανά τους αιώνες.

Καταλήγοντας, θα πρέπει λοιπόν, ο μελλοντικός ψηφοφόρος να μην επηρεάζεται από την ανάγκη του για αντίδραση ενάντια στην κυβέρνηση και να δίνει την ψήφο του σε ιδιαίτερα επικίνδυνα άτομα για το μέλλον αυτής της χώρας. Όταν απειλούν τη ζωή των πολιτικών τους αντιπάλων ή ξυλοκοπούν άοπλους και φτωχούς πολίτες, αύριο είναι πολύ πιθανόν να κάνουν το ίδιο και σε εμάς. Βλέποντας πόσο δικτατορική είναι η νοοτροπία τους δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι απαιτήσεις θα έχουν στο μέλλον. Κυρίως είναι ανησυχητικό για τις ανθρωπιστικές ελευθερίες όπως η τέχνη και η γνώση και την παγκόσμια αλληλεγγύη. Εν τέλει, θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το τι ακριβώς εκπροσωπεί η «Χρυσή Αυγή» κοιτάζοντας πίσω στις απαρχές της ίδρυσής της και να αναρωτηθούμε πως όταν λατρεύουν αρχαία, σχεδόν πρωτόγονα ή ναζιστικά ιδανικά τι επιπτώσεις θα έχουν και στην καθημερινότητά μας αύριο.

* Άρθρο της Σοφίας Μαρία Αγγελάρα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s