ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

xa europeΔιαστάσεις διασυρμού για τη χώρα μας σε όλη την Ευρώπη παίρνει η άνοδος του ρατσισμού, καθώς την «ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση» στην Ελλάδα χρησιμοποίησε ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς για να αναδείξει το φαινόμενο, σε παρέμβαση του από τη Γαλλία, με την οποία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν τέλος σε ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ο Επίτροπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,που πρόσφατα βρέθηκε για σχετική «έρευνα» στη χώρα μας, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικά τα κρούσματα ακραίας βίας εναντίον μεταναστών και των υπερασπιστών τους στην Ελλάδα από μέλη και βουλευτές της «Χρυσής Αυγής».  Όπως επεσήμανε ο ίδιος, όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς απειλής, δέχονται επιθέσεις και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στο έργο τους.

Ο Λετονός επίτροπος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο εκφοβισμός δικηγόρων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών. Υπογράμμισε, δε, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται άνοδος των περιστατικών βίας εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι όλο και συχνότερα αποκαλούνται στη χώρα τους «προδότες» και χαρακτηρίζονται ως «άτομα που απειλούν την
εθνική ταυτότητα και ασφάλεια».

Ο ΙΔΙΟΣ, κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρέμβασής του, στηλιτεύει τόσο τη Γαλλία όσο και το Βέλγιο, για τις νομικές διατάξεις που έχουν θέσει σε ισχύ και με βάση τις οποίες ποινικοποιείται, εμμέσως πλην σαφώς, το έργο των υπερασπιστών των δικαιωμάτων μεταναστών.

Στο μεταξύ, ακόμη και σε εσωτερικό επίπεδο η αύξηση του ρατσισμού φασισμού ενεργοποιεί όλο και περισσότερες αντιδράσεις από υγιείς ομάδες της κοινωνίας μας, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένη για τη διείσδυση του φαινομένου στα σχολεία είναι η εκπαιδευτική κοινότητα. Εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διείσδυσης φασιστικών ιδεών και πρακτικών στα σχολεία, όπως είχαν αναδείξει και οι «6μέρες» με εκτενές δημοσίευμα στις 10 Δεκεμβρίου. Μια τέτοια κίνηση είναι αυτή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας οργανώνουν ένα πανελλαδικό δίκτυο εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, το «Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας» (www.antmep.com, antifmetopo@gmail.com). Παράλληλα, συγκροτούνται και άλλες αντιφασιστικές ομάδες καθηγητών στη χώρα, όπως αυτή που δημιουργήθηκε από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου (http://elmerethymno.blogspot.gr/2012/llblogpost.html).

Στον αγώνα δασκάλων και καθηγητών ενάντια στον φασισμό έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.«To φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, δηλαδή της εκλογικής ανόδου μιας φασιστικής συμμορίας σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς τη σοβαρότητα και προσοχή που του αρμόζει».

Η ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια «διείσδυσης νεοναζιστικών συμμοριών στα σχολεία».Η παρέμβαση της ΕΛΜΕ κρίθηκε αναγκαία καθώς η εξάπλωση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία των Ιωαννίνων είναι πλέον ιδιαίτερα αισθητή, με την παρέμβασή της ακόμη και σε ενδοσχολικές διαφορές μεταξύ μαθητών, στις οποίες δίνει την απόχρωση της «ιδεολογικής» της οπτικής.

Η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) μέσω του ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης) καλεί τους καθηγητές να δηλώσουν συμμετοχή (στην ηλεκτρονική διεύθυνση kemete@sch.gr) σε ομάδα εργασίας με στόχο την καταγραφή και συστηματική μελέτη φαινόμενων βίας στα σχολεία, τα οποία, σύμφωνο με την ανακοίνωση του Κέντρου «συνδέονται πιο στενά τελευταία με την εμφάνιση και ενίσχυση ακραίων αντιδημοκρατικών, αυταρχικών και ρατσιστικών αντιλήψεων και πρακτικών».Εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διείσδυσης φασιστικών ιδεών και πρακτικών στα σχολεία. 

Πηγή: 6μέρες via 1againstracism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s