ΔΙΚΑΙΗ Η ΑΝΤΊΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.

Διανομή τροφίμων στα Χανιά~47522-532-1(1)-960Στις 22 Δεκεμβρίου η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε διανομή τροφίμων στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, στον Πειραιά.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Πειραιά ο οποίος κατέθεσε και μήνυση κατά της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του δημάρχου: «Η κατάληψη του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Θεάτρου από τη «Χρυσή Αυγή» είναι προσβλητική, ακραία και παράνομη και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι θα εφαρμοστεί ο Νόμος σε όσους με προκλητικότητα και θράσος τον παραβιάζουν», και προσθέτει ότι « ήδη με προσωπική του εντολή ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Κωσταντούζος κατέθεσε μήνυση». Ο κ. Β. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι «η κοινωνική πολιτική στο Δήμο του Πειραιά, ασκείται με συνέπεια, στο πλαίσιο της απόφασης της δημοτικής αρχής ότι κάθε πολίτης που ζει στον Πειραιά ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, θρησκεύματος και εθνικότητας, πρέπει να έχει ένα πιάτο φαγητό να φάει και ένα κρεβάτι να κοιμηθεί» και καλεί «τα κόμματα εάν θέλουν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική συμπληρωματικά να το πράττουν σε δικούς τους χώρους ή σε άλλους αφού πρώτα ζητηθεί άδεια».

Ο δήμαρχος Πειραιά ορθώς αντέδρασε, όπως ορθά είχαν αντιδράσει οι δημοτικές αρχές Αθήνας και Σπάρτης απαγορεύοντας τη διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής σε χώρους του δήμου.  Το σημείο όμως που δεν μας βρίσκει σύμφωνους είναι η αναφορά του κ. Β. Μιχαλολιάκου πως θα έπρεπε να ζητήσει άδεια η Χ. Α., υποδηλώνοντας πως στην περίπτωση αυτή θα παραχωρούνταν χώρος του δήμου.

Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι δημοτικές αρχές έχουν εκλεγεί από τους δημότες για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και γνωρίζουν όσο κανένας άλλος τις ανάγκες των δημοτών και της περιοχής. Συνεπώς, τα πολιτικά κόμματα που επιθυμούν να υποστηρίξουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με δράσεις όπως διανομή τροφίμων/ρούχων θα πρέπει να παραχωρούν τα τρόφιμα/ ρουχισμό στις δομές πρόνοιας του δήμου ώστε διαμοιράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί χώρους του δήμου για να ασκήσει κατά το δοκούν προνοιακές πολιτικές και μάλιστα παραβιάζοντας τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές όπως: η αξία του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 Σύνταγμα), η ισότητα όλων (άρθρο 4) καθώς και η προστασία της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 2 εδ. Α).Η δημόσια διοίκηση διέπεται από την αρχή της αμεροληψίας και της ουδετερότητας

 

Ο δήμαρχος δεν υποχρεούται να παραχωρήσει χώρο σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα για την προσφορά αγαθών μόνο για έλληνες πολίτες. Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει με ίσους όρους την διακίνηση των πολιτικών απόψεων και ιδεών (χώροι αφισοκόλλησης, χώροι ανοικτών και κλειστών συγκεντρώσεων των κομμάτων) και όχι την παροχή προνοιακών υπηρεσιών από παράπλευρους μηχανισμούς κομμάτων που υποκαθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος στον προνοιακό τους ρόλο.

Συνεπώς, εάν ένα πολιτικό κόμμα επιθυμεί να προχωρήσει σε δράσεις τύπου διανομή τροφίμων, οφείλει να υποστηρίξει τις δημοτικές αρχές να το πράξουν μέσα από τις υπάρχουσες δομές του. Αυτό ακριβώς κάνει και το ΠΑΣΟΚ μέσα από την πρωτοβουλία “Κοινωνία σε Δράση” και καλεί όλες τις δημοτικές αρχές να συνταχθούν με αυτή την πολιτική.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s