Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

xaaΟ Νίκος Μιχαλολιάκος έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες κινήσεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν το προφίλ του νεοναζιστικού κόμματος. Θα καταφέρει να πετύχει άλλη μια μεταμόρφωση ή μήπως επιθυμεί να τεθεί τελικά το κόμμα του εκτός νόμου;

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν στη Χρυσή Αυγή σχετικά υψηλά ποσοστά, δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με εκείνα που είχε λίγους μήνες νωρίτερα, εν τούτοις τα πιο «φωτισμένα» στελέχη της γνωρίζουν καλά ότι με το σημερινό προφίλ του γκρουπούσκουλου με τις προδιαγραφές μιας εξωκοινοβουλευτικής ομαδούλας, μιας κλειστής οργάνωσης, στην οποία γίνεται ό,τι θέλει ο «αρχηγός», δεν θα έχουν μέλλον. Ετσι, λοιπόν, οι συσκέψεις των τελευταίων ημερών κινούνται προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του πολιτικού προφίλ τους.

Πρώτα, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αντίφαση: το ότι τα στελέχη τους προχωρούν σε ρεβανσιστικές εκδηλώσεις και δηλώσεις αναντίστοιχες με όσα σκέπτονται οι προαναφερθέντες, νεωτεριστές του κόμματος. Τα παραδείγματα πολλά και πρόσφατα: ο Χρήστος Παππάς, βουλευτής Επικρατείας και ο αποκαλούμενος «θεωρητικός» του εθνικιστικού συνδέσμου, σηκώνει χουντική σημαία. Ο Ηλίας Κασιδιάρης βρίζει σαν νταλικέρης που τσακώνεται με σκοπιανό συνάδελφο, απειλεί και εξυβρίζει αστυνομικούς, υπόσχεται ότι θα υπάρξουν νεκροί. Ο Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτηρίζει «Μογγόλους» τους μουσουλμάνους στην Ξάνθη. Και άλλα πολλά…

Οι πρόσφατες συζητήσεις για το αν η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο και συνταγματικό κόμμα έχουν ανησυχήσει τον Νίκο Μιχαλολιάκο, όσο και αν γνωρίζει ότι η αποπομπή του από το Κοινοβούλιο είναι ακανθώδης και δύσκολη υπόθεση. Ξέρει ότι θα τον μπλέξει σε ατραπούς που δεν επιθυμεί. Η ρητορική του δεν φαίνεται να καταλαγιάζει και πρόσφατα σε ομιλίες του ισχυρίστηκε πως «αν μας θέσουν εκτός νόμου, θα ιδρύσω νέο κόμμα»!Οι μεταμορφώσεις του «αρχηγού»Στο παρελθόν ο «αρχηγός» έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του. Ακόμη και όταν η Χρυσή Αυγή ήταν μια μικρή ομάδα με λίγες δεκάδες στελέχη πανελλαδικά. Ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει ότι το να είσαι θύμα πουλάει πάντα και συσπειρώνει γύρω σου ακόμη και τους διαφωνούντες έως και δυσαρεστημένους: «Μας πολεμά το σύστημα» είναι μια συχνή ατάκα του για να δικαιολογήσει όλες τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του. Το έκανε το 1984, όταν πήγε αρχηγός στη γνωστή χουντική Nεολαία της ΕΠΕΝ, το έκανε το 1999 σε ευρωεκλογές, όταν συμμάχησε με την Πρώτη Γραμμή του μέντορα του ελληνικού νεοφασισμού Κώστα Πλεύρη (που ως τότε κατά τα άλλα δεν ήθελε καν να τον ακούει). Το έκανε και στις εκλογές για την Υπερνομαρχία το 2002 στην Αττική, συμμαχώντας με τον κωλοτούμπα (όπως τον έλεγε μετέπειτα) Γιώργο Καρατζαφέρη. Το έκανε, τέλος, και το 2004, δημιουργώντας την Πατριωτική Συμμαχία μαζί με τον αποκαλούμενο «υφυπουργό του Πολυτεχνείου» Σπύρο Ζουρνατζή (πρώην ευρωβουλευτή της ΕΠΕΝ), χρησιμοποιώντας και τον τότε 80χρονο αντιπρόεδρο του πραξικοπήματος Στυλιανό Παττακό, ο οποίος αρθρογραφούσε υπέρ της Πατριωτικής Συμμαχίας στην εφημερίδα «Ελεύθερος κόσμος».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν το έχει σε τίποτε να αναστείλει, όταν τα βρει σκούρα, ακόμη και τη λειτουργία του κόμματός του, αλλά και την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας του με τον φερώνυμο τίτλο. Το έκανε τον Νοέμβριο του 2005, για μερικούς μήνες, μετά την επίθεση αντιφασιστών στα γραφεία της οργάνωσής του στην οδό Σολωμού, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ριφθεί πυροβολισμοί πυροβόλων όπλων κατά των επιτιθέμενων. Τον Νίκο Μιχαλολιάκο σήμερα μήπως τον ευνοεί μια ακόμη οβιδιακή μεταμόρφωση ή μήπως επιθυμεί να τεθεί τελικά το κόμμα του εκτός νόμου, ώστε να απαλλαγεί από ένα αμαρτωλό παρελθόν, το οποίο εξακολουθούν να συντηρούν κάποια προβεβλημένα στελέχη του, τα οποία μπορεί να τον αμφισβητήσουν και στο μέλλον;

Ο ίδιος μπορεί να λέει ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου. Αν σκεφτούν κάτι τέτοιο, απλώς θα διπλασιάσουν τα ποσοστά μας», αλλά αυτό, για τους γνωρίζοντες, δεν σημαίνει ότι θα τον ενοχλούσε η εξαφάνιση ή περιθωριοποίηση κάποιων χρυσαυγιτών που επιμένουν στις παλιές βίαιες μεθόδους. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηρακλείου, η οποία «αδειάζει» κανονικά τον φερόμενο ως Νο 2 του συνδέσμου, Ηλία Κασιδιάρη, για τη συμπεριφορά του απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις στα πρόσφατα επεισόδια στη Χερσόνησο της Κρήτης για τα εγκαίνια των γραφείων του εθνικιστικού συνδέσμου.

Στροφή στην… ποιότητα

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρόσωπα που συνδέονται πολύ στενά με αυτόν κάνουν τελευταίως ανοίγματα σε παράγοντες της ευρύτερης Ακροδεξιάς (όπως γόνους χουντικών υπουργών, χρηματοδότες παλαιότερων ακροδεξιών οργανώσεων, αποτυχημένα στελέχη της ευρύτερης Δεξιάς, φιλοβασιλικούς και άλλους), καλώντας τους να πλαισιώσουν τα επόμενα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής (αν τελικά διατηρήσει αυτή την ονομασία). Στις όποιες ενστάσεις αυτών για το ποιόν, αλλά και το ποινικό μητρώο ορισμένων μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, απαντά, όπως είπαν συνεργάτες του, ότι η επόμενη ΚΟ θα είναι περισσότερο ποιοτική.

Εύκολα έχει απαρνηθεί ούτως ή άλλως το φασιστικό του παρελθόν, διακόπτοντας την έκδοση του βεβαρημένου για ναζιστικές ιδέες περιοδικού «Χρυσή Αυγή» και πρόσφατα η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ένα νέο ιδεολογικό έντυπο, το οποίο ονομάζεται «Μαίανδρος», αφήνοντας να διαφανεί η ξεκάθαρη πρόταση του «αρχηγού» να μεταλλάξει το παρελθόν του σε κάτι το πιο ελληνικό και λιγότερο αντιχριστιανικό.

Ηδη από τη δεκαετία του ’90 ο Νίκος Μιχαλολιάκος «έπαιζε» με διάφορα ονόματα για το κόμμα του και ένα από αυτά το εμπνεύστηκε από την επίσκεψή του στην παγωμένη Μόσχα το 1966, καλεσμένος του γραφικού ρώσου υπερθνικιστή Ζιρινόφσκι ήταν το «Εναντίον όλων». Ισως σήμερα το «Ολων» να αναφέρεται και σε στελέχη του που θέλουν να κρατήσουν κάποια ψήγματα από το παρελθόν.

Η Ελλάς ανήκει στους Ελληνες

Οπως λέει ο ίδιος συχνά, ήρθε στην πολιτική ζωή του τόπου για να μείνει. Στις ομιλίες του, όπως η πρόσφατη στη Λάρισα, κατέστησε σαφές, σε περίπου 200-300 υποστηρικτές του που ανέμιζαν τις σημαίες και φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα «Αλήτες προδότες πολιτικοί» ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είναι φωτοβολίδα στην πολιτική ζωή του τόπου και στην ελληνική κοινωνία», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο πολιτικό σύστημα και στα ΜΜΕ. Εμφανίζεται τώρα ως «πρωτεργάτης του αντιμνημονιακού αγώνα», δείχνει να μην τον πολυενδιαφέρει το κυνήγι των μεταναστών και κατηγόρησε ΝΔ και ΠαΣοΚ για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Μάλιστα, δεν δίστασε να υιοθετήσει και το πασοκικό σύνθημα της δεκαετίας του ’80 «Η Ελλάς ανήκει στους Ελληνες» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι ρατσιστικό, αλλά ρατσιστικό μόνον για την Ελλάδα.

Οσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά του εθνικιστικού συνδέσμου λένε ότι η νέα (μετά τις εκλογές) διακήρυξη μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τον «αρχηγό» και ως καταστατικό (το οποίο θα υποβάλει προς τον Αρειο Πάγο για έγκριση) για το νέο κόμμα που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε περίπτωση που τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Μπορεί τώρα ο ίδιος να κυματίζει την αντιμνημονιακή σημαία, να φλερτάρει ασύστολα με τη δραχμή (είπε στη Βουλή ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού), υπερψηφίζοντας την πρόταση νόμου για Εξεταστική για το μνημόνιο, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν ξεχνά πως είναι ένα κομμάτι της ευρύτερης αντικομμουνιστικής Δεξιάς και ενδεχομένως θέλει να προσφέρει τον εαυτό του, κάποια από τα στελέχη του και, κυρίως, τους ψηφοφόρους του, σε ένα μελλοντικό, όπως το οραματίζεται, μέτωπο απέναντι στον επελαύνοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτωπο εναντίον στον ΣΥΡΙΖΑ

Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι συχνά αναφέρεται στον λαό ελπίζοντας ότι μια μεταλλαγμένη και αποχρωματισμένη από τα ναζιστικά βαρίδια του παρελθόντος Χρυσή Αυγή (ή όποιο άλλο όνομα προκύψει) μπορεί να γίνει αντίβαρο (είτε με τη βία είτε με την απειλή) ενός «αριστερού κινδύνου» που εκπροσωπεί ο εξίσου «μεταλλαγμένος», όπως τον χαρακτηρίζει, ΣΥΡΙΖΑ.

O Μιχαλολιάκος ουδόλως προβληματίστηκε όταν άκουσε τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να λέει ότι βρίσκεται σε επαφή και με άλλους συνταγματολόγους, ώστε να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Εβαλε το λεγόμενο «πρωτοπαλίκαρό του», Χρήστο Παππά, να επιτεθεί με σκληρότατους χαρακτηρισμούς: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα οξύτατο φαινόμενο ρατσιστικής, φασιστικής ξενοφοβίας, ένα αντισυνταγματικό κόμμα, ναζιστικό, φιλοχουντικό, προκλητικό» είπε ο Βενιζέλος. «Ποιος είναι ο Βενιζέλος που τολμάει να αψηφήσει τη θέληση του ελληνικού λαού;» απάντησε ένας άλλος βουλευτής, ο Μιχάλης Αρβανίτης. Εβγαλε βίντεο το ΠαΣοΚ για τον έκνομο, αντισυνταγματικό ρόλο της Χρυσής Αυγής; Εβγαλε αμέσως βίντεο-απάντηση εναντίον του ΠαΣοΚ και η Χρυσή Αυγή, στο οποίο δείχνει μάλιστα ένα ελικόπτερο διαφυγής, όπως έγινε και στην κατάρρευση της Αργεντινής.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν συναινεί στην ιδέα να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. «Δεν θα κάνουμε νοματαίο τον Μιχαλολιάκο» φέρεται να είπε. Το ακροδεξιό αυτό κόμμα όμως, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, έχει στο DNA του τη συνταγματική εκτροπή και το έχει αποδείξει πολλές φορές, όπως κατηγορείται και από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Το φανερώνουν, άλλωστε, οι διαθέσεις του, οι έκνομες πράξεις των στελεχών του, οι ομιλίες του «αρχηγού» και των πρωτοπαλίκαρών του. Ανεξαρτήτως διαθέσεων, στροφών και μεταλλάξεων, οι δεσμοί με τη συνταγματική εκτροπή δεν κρύβονται…

Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Υπάρχει ένα προηγούμενο νομικής απαγόρευσης νεοναζιστικών – νεοφασιστικών – ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων στην Ευρώπη. Τα μέλη αυτών στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς άλλαζαν τον τίτλο του κόμματός τους και κάποια άρθρα του καταστατικού τους και εμφανίζονταν με άλλο όνομα στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτό, όμως, που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στα ηγετικά στελέχη αυτών των ομάδων (ή κομμάτων) επιβλήθηκε απαγόρευση κατοχής δημοσίου αξιώματος (ή επανεκλογής), όπως αυτό του βουλευτή ή του δημοτικού συμβούλου.

Αυτό συνέβη με την εξτρεμιστική σερβική οργάνωση με την ονομασία Λευκή Φρουρά, αυτό συνέβη, επίσης, τη δεκαετία του ’80 στην (τότε Δυτική) Γερμανία με το κόμμα της Ελευθερίας των Γερμανών Εργατών και με την οργάνωση Εθνικιστική Λίστα. Στην Ουγγαρία, αντιθέτως, τα στελέχη της υπό απαγόρευση Παλιάς Φρουράς βρίσκονται σήμερα στο Κοινοβούλιο με το ρατσιστικό κόμμα Gobbik. Στη Γερμανία είναι προς συζήτηση η απαγόρευση λειτουργίας του ακροδεξιού-νεοναζιστικού NPD, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη ζήτημα να απαγορευτεί στα στελέχη του η κατοχή δημοσίου αξιώματος με τη χρήση κάποιου άλλου τίτλου στο μέλλον.

Πηγή: http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=489466

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s