ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ.

xaaΟ Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μετανάστευση (18 Δεκεμβρίου), εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Παγκόσμια ημέρα για την Μετανάστευση έχει ιδιαίτερο και διττό νόημα σήμερα στην Ελλάδα, εξαιτίας αφενός της ανόδου τους νεοναζιστικού κόμματος και της ρατσιστικής βίας που αποτελεί ντροπή για την πατρίδα μας και την ιστορία της, και αφετέρου εξαιτίας της αύξησης των τάσεων μετανάστευσης Ελλήνων προς χώρες του εξωτερικού, και κυρίως νέων ανθρώπων.

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών, με συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας, ντόπιων και μεταναστών.

Η μέρα αυτή δεν επιδέχεται τυπικά λόγια, αλλά δεσμεύσεις και έργα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το πρώτο και το τελευταίο προπύργιο της δυτικής δημοκρατίας μας και δεν χωρούν αμφισβητήσεις ή αστερίσκοι.

Η δημοκρατία μας δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική περίοδο και χρέος όλων μας είναι να την προστατεύσουμε από τους νοσταλγούς της χούντας και του ναζισμού, από τη ρατσιστική και κοινωνική βία, από τις ξενοφοβικές προκαταλήψεις. Καθήκον μας επίσης είναι να δώσουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους ώστε να μην  αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες. Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών που δοκιμάζονται τώρα με την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας  του νόμου για την Ιθαγένεια από το ΣτΕ. Τα παιδιά των μεταναστών είναι τα δικά μας παιδιά και η ιθαγένεια είναι το ελάχιστο που πρέπει να έχουν.

Από την άλλη, για να μπορεί η Ελλάδα να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην κλείνει τα μάτια στα προβλήματα που δεν είναι εθνικά αλλά ευρωπαϊκά ή και παγκόσμια, και να στηρίξει  την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την έξοδο από την κρίση.

Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος 3907/2011 και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ώστε να μπορούν να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s