ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

xaa2Από την ίδια παραδοχή ξεκίνησε και η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, μια πρωτοβουλία που σήμερα έχει γίνει διεθνής θεσμός κατά της ξενοφοβίας. Στα πρότυπα των κλασσικών βιβλιοθηκών, «δανείζει» ανθρώπους που αφηγούνται τον τρόπο που βίωσαν το ρατσισμό και τις διακρίσεις στη ζωή τους.

Οι «χρήστες» της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης μπορεί να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με μια ανάπηρη γυναίκα, έναν μετανάστη, μια λεσβία, μια οικογένεια προσφύγων κ.λπ., ακούγοντας την ιστορία τους και ανοίγοντας ένα διάλογο που τους φέρνει σε αντιπαράθεση με τις ίδιες τις προκαταλήψεις τους.

Όλα ξεκίνησαν από πέντε φίλους στην Κοπεγχάγη, όταν έπειτα από την άγρια δολοφονία ενός κοινού τους φίλου αποφάσισαν να αντιδράσουν στήνοντας την οργάνωση «Σταματήστε τη βία». Σε λίγα χρόνια είχαν 30.000 μέλη σε όλη τη Δανία και το 2000 πρωτοπαρουσίασαν την Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη με 75 απόλυτα διαφορετικούς ανθρώπους πρόθυμους να «ξεφυλλίσουν» μπροστά στο κοινό την ιστορία των διακρίσεων που βιώνουν.

Η πρωτοβουλία, που τον περασμένο Σεπτέμβριο έφτασε και στην Αθήνα, κέρδισε τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, απέκτησε παραρτήματα σε διάφορες χώρες, τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, εμπνέοντας με έναν μοναδικά ανθρώπινο τρόπο σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Πηγή: unhcr.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s