ΠΡΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

image-289523-panoV9free-srwkΤο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εξετάζει την απαγόρευση του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλλε η Άνω Βουλή της χώρας.

Η Άνω Βουλή προέβη σε αυτή την ενέργεια μετά τη σχετική έγκριση από 16 ομόσπονδα κρατίδια. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, για να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα δεν χρειάζεται να υποθάλπει ανοιχτά βίαιες ενέργειες, αλλά αρκεί να αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία με μια «επιθετική» στάση απέναντι στο κράτος.

Το NPD διατηρεί έδρες σε αρκετά κρατίδια και θεωρείται στη Γερμανία ρατσιστικό και αντισημιτικό κόμμα, που διατηρεί δεσμούς με νεοναζιστικές οργανώσεις. Αφορμή για την παραπομπή της συζήτησης για τη νομιμότητα του κόμματος είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας NSU, που δολοφόνησε οκτώ Τούρκους κι έναν Έλληνα μετανάστη κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Πάντως είναι η δεύτερη φορά που γίνονται προσπάθειες απαγόρευσης του συγκεκριμένου κόμματος (η πρώτη έγινε το 2003) και για αυτό το λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πριν προχωρήσει η οποιαδήποτε συζήτηση της υπόθεση θα πρέπει να αποδειχτεί ότι έχει στέρεες νομικές βάσεις, καθώς ενδεχόμενη νέα αποτυχία θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα για την εκλογική βάση και να ισχυροποιηθεί το NPD.

Πηγή Zougla

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s