ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΝΑ ΥΨΩΝΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΣΕ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ

venizelos«Πολλοί λένε ότι «μην ψάχνετε να βρείτε άλλους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου του νεοναζισμού στην Ελλάδα, είναι ένα υποπροϊόν της κρίσης. Λύστε τα θέματα της οικονομικής κρίσης, φροντίστε να μειωθεί η ανεργία, φροντίστε να υπάρχει τζίρος στην αγορά, φροντίστε να δουλεύουν οι επιχειρήσεις, φροντίστε να νιώσει η κοινωνία μεγαλύτερη ασφάλεια και συνοχή και θα λυθεί αυτομάτως και το πρόβλημα του νεοναζισμού».

Δεν καταλαβαίνουν ίσως ή δεν ξέρουν ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλή και ελεγχόμενη οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα νεοναζιστικού Κόμματος. Η ίδια η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και υπάρχουν άλλες χώρες βυθισμένες στην κρίση όπως είναι για παράδειγμα η Πορτογαλία που δεν έχουν παρόμοιο πρόβλημα.

Όσοι νομίζουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα φαινόμενο αντίστοιχο με όλα τα άλλα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού φάσματος, άρα είναι θεμιτό αντί να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή, είναι μια θεμιτή επιλογή η επιλογή της Χρυσής Αυγής όπως η επιλογή οποιουδήποτε άλλου Κόμματος, στην πραγματικότητα είναι χαλαροί δημοκράτες χωρίς ιστορική συνείδηση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατία είναι ένα σύστημα αξιών, ότι η δημοκρατία είναι γενναιόδωρη, ανεκτική, πολυφωνική, φιλελεύθερη, αλλά αμυνόμενη, ισχυρή, βασίζεται στην έννομη τάξη.

Και όσοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τη θεωρία της βίας των άκρων και λένε «Όχι, ας δούμε κάθε μορφή βίας», ξεχνούν ότι όταν έχεις  μπροστά σου ένα φαινόμενο το οποίο συγκυριακά οξύνεται και προσβάλλει τη δημοκρατία είσαι υποχρεωμένος να συγκροτήσεις το μεγαλύτερο δυνατό μέτωπο.

Την απάντηση μας τη δίνει η ιστορία. Το αντιφασιστικό, αντιναζιστικό μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε τόσο πλάτος όσο επιβάλλεται να έχει και τώρα το μέτωπο εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Και φυσικά δεν είναι αφελές το ΠΑΣΟΚ να πιστεύει ότι μπορεί ν’ απαγορευθεί νομικά η Χρυσή Αυγή για ν’ αλλάξει όνομα και να εμφανιστεί με άλλο όνομα. Δεν έχει η δική μας έννομη τάξη τέτοιες δυνατότητες. Αυτό υπάρχει σε άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία για παράδειγμα ή η Ισπανία. Σ’ εμάς δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως ο ποινικός νόμος. Είναι ατιμώρητο το ν’ αρνείσαι το Ολοκαύτωμα; Είναι ατιμώρητο να υψώνεις το χέρι σου σε χιτλερικό χαιρετισμό και να θεωρείς ότι το χιτλερικό σήμα σε εκφράζει; Είναι ο ρατσιστικός και ξενοφοβικός φόβος ατιμώρητος; Το να ασκείς τη χειρότερη μορφή εξωτερικής παραπολιτικής στη Θράκη και να δημιουργείς προβλήματα με κηρύγματα μίσους και πορείες μίσους κατά τη μουσουλμανικής μειονότητας είναι κι αυτό ατιμώρητο;

Δε μπορούμε να δεχθούμε ούτε το ξενοφοβικό ρατσιστικό λόγο και τη βία που αυτός παράγει και διαχέει ούτε την υποκατάσταση των μηχανισμών του κράτους στα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, ούτε την υποκατάσταση των μηχανισμών του κοινωνικού κράτους και των δικτύων αλληλεγγύης.

 

Η Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Η κοινωνία πρέπει ν’ αποκρούσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Και εκεί που χρειάζονται δίκτυα αλληλεγγύης, υπάρχουν μηχανισμοί κρατικοί, δημοτικοί, κοινωνικοί, που μπορούν να καλύψουν το κενό αυτό.

Μπορεί να το κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξαιρετικό τρόπο σε συνεργασία με το κράτος, μπορεί να το κάνει η Εκκλησία, μπορούν να το κάνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όλα τα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν σ’ αυτό. Όχι όμως μέσα από κομματικά δίκτυα που υποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος. Όχι μέσα από παλιού τύπου μετωπικές Οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη φτώχια, την ανάγκη, την ασθένεια, τη δυστυχία.

Είναι ντροπή να το αποδέχεται κανείς αυτό ως δυνατότητα. Άρα πρέπει να είμαστε απόλυτοι, σταθεροί, αυστηροί στο ζήτημα αυτό. Η καμπάνια έχει διεθνή χαρακτηριστικά. Την αγκαλιάζουν οργανώσεις και διανοούμενοι, κόμματα, θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Το Σάββατο οργανώνεται στην Αθήνα αντιναζιστική αντιφασιστική πορεία εναντίον της Χρυσής Αυγής, που βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους της δικής μας καμπάνιας και είναι σημαντικό να έχουμε κι εμείς ισχυρή παρουσία στην πορεία αυτή από τη Βουλή προς την Ακρόπολη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να στηρίξουμε σε τοπικό, Δημοτικό, Περιφερειακό επίπεδο την καμπάνια αυτή.» Ευ. Βενιζέλος 10/12/2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s