REUTERS: ΧΑΡΑΞΑΝ ΕΝΑ Χ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

simadia_platiΧαρακιές σε σχήμα «Χ» έχουν μείνει να θυμίζουν στον 32χρονο Σομαλό μετανάστη Χασάν Μέκκι την επίθεση που δέχθηκε από άνδρες που κρατούσαν ελληνικές σημαίες στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Μέκκι, όπως και ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Τάλεμπ που ξυλοκοπήθηκε από το αφεντικό του και βρέθηκε δεμένος σε ένα δέντρο, ήρθαν στην Ελλάδα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Οι δύο μετανάστες διηγούνται στο πρακτορείο Reuters τις συγκλονιστικές ιστορίες τους.

Τον Αύγουστο ο 32χρονος Σομαλός Χασάν Μέκκι περπατούσε με έναν φίλο του από τη Μαυριτανία στην Αθήνα, όταν μοτοσικλετιστές με μαύρα πουκάμισα και ελληνικές σημαίες τους πλησίαζαν και άρχισαν να φωνάζουν: «Πήγαινε σπίτι σου, μαύρε».

Οι άνδρες του επιτέθηκαν και τον έριξαν αναίσθητο με ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Όταν συνήλθε, ήταν καλυμμένος με αίμα. Αργότερα θα συνειδητοποιούσε ότι ρατσιστές που του επιτέθηκαν είχαν αφήσει στην πλάτη του χαρακιές που θύμιζαν ένα τεράστιο Χ.

«Δεν έχω τα κατάλληλα χαρτιά, οπότε δεν μπορώ να πάω πουθενά να ζητήσω βοήθεια» λέει ο Χασάν Μέκκι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Φοβάμαι, ίσως να με ακολουθούν και η ζωή μου να βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο» λέει ο 32χρονος.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ο Ουαλίντ Τάλεμπ, ο Αιγύπτιος πρόσφυγας που ξυλοκοπήθηκε από φούρναρη στη Σαλαμίνα, διηγείται στο πρακτορείο Reuters τη δική του ιστορία.

Έχοντας δουλέψει για να καθαρίσει έναν φούρνο στη Σαλαμίνα, ο 29χρονος άνδρας πήγε να ζητήσει από το αφεντικό του τον μισθό που δικαιούτο.

Ο φούρναρης μαζί με δύο άλλα άτομα έδεσαν μία μεταλλική αλυσίδα 8 μέτρων γύρω από τον λαιμό του Τάλεμπ και τον έσυραν σε έναν σταύλο. Εκεί, μαζί με έναν ακόμα άνδρα, τον έδεσαν σε μία καρέκλα και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν μέχρι να φτάσει στο σημείο να χάνει και να βρίσκει συνεχώς τις αισθήσεις του.

Οι άνδρες έπιναν μπίρα, αναγκάζοντας και τον Τάλεμπ να πιει, κοροϊδεύοντάς τον επειδή είναι μουσουλμάνος.

«Με έσερναν γύρω-γύρω σαν το σκύλο» είπε. «Πίστευα ότι ερχόταν το τέλος μου. Συνέχιζα να λιποθυμώ και κάθε φορά που λιποθυμούσα με χτυπούσαν με ράβδους για να με συνεφέρουν» θυμάται.

Μετά από 18 βασανιστικές ώρες, ο άνδρας κατάφερε να ξεφύγει από τους διώκτες του. Ο εφιάλτης του δεν είχε τελειώσει.

Παρά το γεγονός ότι το πρόσωπό του ήταν πρησμένο σε σημείο να μην αναγνωρίζεται, οι Αρχές, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποφάσισαν να τεθεί υπό κράτηση επειδή δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα για να μένει στην Ελλάδα.

«Πήρα τηλέφωνο κάποιους ανθρώπους όσο ήμουν στη φυλακή και έμαθα ότι το αφεντικό μου είχε ήδη αφεθεί ελεύθερο» είπε.

Ο 29χρονος Αιγύπτιος εκφράζει το παράπονό του: «Με χτύπησαν, με έκλεψαν και όλοι ήταν έξω από τη φυλακή, εκτός από μένα».

Τελικά, μετά από πρόταση του υπουργού Ν.Δένδια, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε  για ανθρωπιστικούς λόγους, να μην κινηθεί καμία διαδικασία απέλασης σε βάρος του  Αιγύπτιου.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή. Ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου, επισημαίνει ότι εάν δεν τιμωρούνται οι ένοχοι, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. «Όλοι θα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τέτοιες πράξεις και να ξεφεύγουν».

Πηγή: in.gr

Original link: Reuters 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s