ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΛΙΣΤΕΣ ΕΒΡΑΙΩΝ»

0,,16423736_401,00Χιλιάδες άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους διαδηλώνοντας κατά του αντισημιτισμού με αφορμή την πρόταση του ακροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας Jobbik να καταγραφούν οι Εβραίοι της χώρας.

Με συνθήματα όπως «έξω οι ναζί» και «φτάνει πια» χιλιάδες Ούγγροι από διαφορετικές περιοχές της χώρας βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Βουδαπέστη για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις νεοφασιστικές τάσεις που παρατηρούνται στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο της χώρας. Αρκετοί από τους διαδηλωτές μάλιστα προσάρμοσαν συμβολικά στα ρούχα τους το Άστρο του Δαβίδ.

Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η πρόταση που είχε διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα στο Ουγγρικό κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού κόμματος Jobbik. Ο Marton Gyongyosi είχε προτείνει να καταγραφούν σε λίστες όλοι οι Εβραίοι που διαμένουν στην Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του κοινοβουλίου, καθώς – δεδομένης της έντασης που επικράτησε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας – κάποιοι εξ’ αυτών ενδέχεται να συνιστούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» της Ουγγαρίας.

 Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης ανέμεναν ρεκόρ συμμετοχής, ωστόσο στην πλατεία Kossuth της Βουδαπέστης βρέθηκαν την Κυριακή περίπου 10.000 άνθρωποι. Σημείο αναφοράς αποτελεί σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, σε μία χώρα βαθιά διχασμένη, πολιτικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης απευθύνουν κοινό κάλεσμα διαμαρτυρίας.

Δεν ήταν μόνο η ανήκουστη πρόταση του ακροδεξιού Jobbik που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ουγγρικής κοινωνίας. Εξίσου ενοχλητική ήταν και η αρχική σιωπή του κυβερνώντος κόμματος Fidesz. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του υιοθετούν εν μέρει την ακροδεξιά ρητορική και δεν φροντίζουν να διατηρούν σαφείς αποστάσεις από την ακροδεξιά ιδεολογία.

Κυβερνητική «διγλωσσία»

 Πολλοί διαδηλωτές φόρεσαν το Άστρο του Δαβίδ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Fidesz Antal Rogan αποφάσισε λοιπόν να ανέβει στο βήμα των ομιλητών κατά τη διαδήλωση της Κυριακής μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Gordon Bajnai και τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Attila Mesterhazy. Ο Rogan καταδίκασε μάλιστα με σφοδρότητα τις αντισημιτικές θέσεις του Jobbik. Ο σοσιαλιστής Mesterhazy πάντως υπενθύμισε στον Rogan ότι συνάδελφοί του από το κυβερνών κόμμα είχαν αποτίσει φέτος φόρο τιμής σε αντισημίτες συγγραφείς του μεσοπολέμου.

Ο Krisztian Ungvary, έγκριτος ιστορικός με εξειδίκευση στην ουγγρική ιστορία του μεσοπολέμου, διακρίνει στην ομιλία του Antal Rogan «συνέχιση της διγλωσσίας του Fidesz. Τιμούν αντισημίτες συγγραφείς και ταυτόχρονα καταδικάζουν τον αντισημιτισμό. Διεκδικούν τις ψήφους των ακροδεξιών στο εσωτερικό και συγχρόνως θέλουν να δίνουν καλή εντύπωση στο εξωτερικό».

Πήγη: DW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s