ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

30c3c69293610f99333217e32e2607c7_XLΤο «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δημιουργία Τμημάτων και Γραφείων της Αστυνομίας κατά της ρατσιστικής βίας, αρχικά στις υποδιευθύνσεις της Κρατικής Ασφάλειας της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στις υποδιευθύνσεις Ασφαλείας της Αττικής και σε όλη την Ελλάδα.Με τη λειτουργία των Τμημάτων αυτών οι αλλοδαποί που υφίστανται από οποιοδήποτε άτομο ρατσιστική κακοποίηση, θα μπορούν είτε οι ίδιοι αυτοπροσώπως, είτε μέσω των δικηγόρων τους ή ακόμα και ανώνυμα, να το καταγγέλλουν στις Αστυνομικές Αρχές.

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή με τριψήφιο αριθμό για την υποβολή σχετικών καταγγελιών.

Ειδικότερα, στο Ε” Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη σύσταση Τμημάτων και Γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας και παράλληλα τροποποιεί το Π.Δ. 14/2001.

Συγκεκριμένα, συνιστώνται Τμήματα στις υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας των διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ συνιστώνται Γραφεία στο Τμήμα Κρατικής Ασφαλείας των υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών της χώρας.

Η αποστολή των νέων αυτών Τμημάτων και Γραφείων της ΕΛΑΣ είναι η πρόληψη και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων, αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματός τους.

Η στελέχωση των Τμημάτων αυτών θα γίνει με κατανομή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού και με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Το Ε” Τμήμα του ΣτΕ με την υπ” αριθμ. 209/2012 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Ρόζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημ. Βασιλειάδης) έκριναν νόμιμο το σχέδιο διατάγματος.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας χαρακτηρίζουν αυτονόητο ότι η νέα αυτή υπηρεσία της ΕΛΑΣ για την πρόληψη, διερεύνηση και καταστολή των αδικημάτων ρατσιστικής βίας θα κινείται μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας, όπως αυτή απεικονίζεται στις διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Τέλος, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα 14/2001 για την οργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ έχει τροποποιηθεί πλειστάκις. Και έχει τονιστεί κατ” επανάληψη ότι για λόγους ασφαλείας του δικαίου «καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση κωδικοποίησή του».

Πηγή: Καθημερινή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s