ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

ratsismos

Απόλυτη προτεραιότητα η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Η ανάγκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις απέναντι σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, με μοναδικό κριτήριο τα χαρακτηριστικά της ομάδας, προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας. Ο ακραίος ρατσιστικός δημόσιος λόγος, που υποκινεί, αλλά και επαινεί τέτοιες ενέργειες, είναι πέρα από τα όρια των νομικών, αλλά και ηθικών αρχών μιας οργανωμένης πολιτείας.

Όπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, είχε επεξεργαστεί και καταθέσει στη Βουλή Σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου ήταν η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, με την καταπολέμηση, δια μέσου του ποινικού δικαίου, των ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πράξεων, ιδίως μάλιστα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή της καλλιέργειας μίσους κατά συνανθρώπων μας. Επιπλέον, η τέλεση κάθε αδικήματος (π.χ. φθορές, εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες) με ρατσιστικό κίνητρο πρέπει να τιμωρείται βαρύτερα, όπως επίσης πρέπει να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σε νομικά πρόσωπα (π.χ. πρόστιμα ή αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε σωματεία και εταιρείες), των οποίων τα μέλη και η διοίκηση επιδιώκουν συστηματικά τη διάπραξη ρατσιστικών αδικημάτων.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή επί Κυβέρνησης Παπαδήμου, δεν εισήχθη ποτέ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τώρα που πλέον όλοι, έστω και όψιμα, έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τον κίνδυνο εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, επείγει να προωθηθούν άμεσα εκείνες οι ρυθμίσεις που θα θωρακίζουν το νομικό οπλοστάσιο κατά του ρατσισμού και της βίας και θα εναρμονίζουν την εθνική έννομη τάξη με τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου.

Στη σημερινή συγκυρία, η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s